In de nieuwste film van Duitse regisseur Marc Forster eindigt de wereld zoals wij die kennen in vlotte vaart. World War Z volgt VN onderzoeker Gerry Lane (Brad Pitt) tijdens de uitbraak van een zombie-epidemie. Terwijl steden wereldwijd in vlammen opgaan, is het aan hem de taak om een manier te vinden om de monsters – en het einde van de mensheid – te stoppen. De eng realistische zombies weten echter geen dermate grote afleiding te bieden om het voorspelbare verloop en de oppervlakkigheid van het verhaal te verhullen.
populaire monsters
Naast mede-bovennatuurlijke schepsels als vampiers en weerwolven in films als Twilight en series als True Blood, blijken zombies ondanks hun minder aantrekkelijke fysiek ook prima in staat om kijkers te trekken. Na een van de grootste televisie hits van de afgelopen jaren – The Walking Dead- op hun naam te hebben geschreven, beproeven de zombies nu weer eens hun geluk op het grote scherm. Nadat in het eerder dit jaar uitgekomen Warm Bodies de gevoelige kant van deze schepsels werd verkend, keert World War Z terug naar de klassieke grommende en griezelige variant. Razendsnel en behendig bijten ze hun weg naar het einde van de mensheid, en er is maar een man die hen kan stoppen…
veel actie, weinig diepgang
World War Z is de filmadaptie van het gelijknamige boek van Max Brooks. Er zijn echter wel de nodige aanpassingen doorgevoerd. Het boek kijkt terug op de uitbraak van de epidemie via verhalen van overlevenden die door Gerry Lane verzameld worden. De film aan de andere kant, speelt zich af ten tijde van de uitbraak. De verscheidenheid aan perspectieven uit het boek zijn weggesnoeid, zodat de film zich lekker overzichtelijk kan richten op hoofdpersoon Lane. Deze is voor de gelegenheid omgetoverd tot een Hollywood waardige actie-held. In het eerste deel zien we hoe hij op de vlucht slaat en zijn gezin in veiligheid probeert te brengen. Dit is het sterkste gedeelte van de film, waarvoor inspiratie opgedaan lijkt te zijn bij het eerste seizoen van the Walking Dead. Net als in de serie blijkt namelijk al snel dat als je wil overleven in de chaos, je niet alleen moet oppassen voor de zombies, maar ook voor je medemens. Als veiligheid echter gevonden is, is het tijd voor Lane om zijn gezin achter te laten en de wereld te gaan redden. Het enige aspect wat vervolgens echt nog indruk weet te maken zijn de special effects. Het verhaal is ontdaan van de maatschappelijke en politieke kritiek die in het boek verwerkt waren, en focust in plaats daarvan op actie en spanning. Fans van het boek zullen dan ook ongetwijfeld de zaal teleurgesteld verlaten als ze meer dan dat verwachten. Wie echter wel zin heeft in een lekker wegkijkend zombie spektakel vol met actie -de 3D effecten zijn in dit geval de moeite waard – is bij de verfilming aan het juiste adres.
Marc Forster levert geen nieuwe of verrassende invalshoek op het zombie-genre, noch een boodschap om over na te denken. In plaats daarvan is World War Z een recht toe-recht aan actie film geworden, met een grote filmster in de hoofdrol en mooie special effects om hem te ondersteunen.
The post World War Z verfilming verruilt inhoud voor spektakel appeared first on CultuurBewust.nl.